Як вибрати орбітрек- еліптичний тренажер

Як вибрати орбітрек- еліптичний тренажер

Тим, хто вважає за краще займатись вдома, а не ходити до залу та на вулицю, варто купити магнітний орбітрек для дому, що дозволяє легко і з задоволенням покращувати рельєф свого тіла. Орбітрек - це своєрідний інвентар, який поєднує в собі відразу кілька тренажерів, починаючи від велодоріжки і закінчуючи степпером. При цьому він має великі можливості для тренувань, починаючи від спортивної ходьби і закінчуючи веслуванням.

Що потрібно знати при покупці орбітрека?

Ефективність такого спортивного інвентарю, як орбітрек, безпосередньо залежить від того, наскільки правильно він був підібраний і чи підходить для спортсмена згідно з параметрами.

Під час підбору тренажера варто звернути увагу на такі параметри:

1. Механізм роботи: буває механічним, магнітним і електромагнітним. Механічний схожий за конструкцією на велосипед та є найдешевшим. Магнітний більш плавний і довговічний, працює значно тихіше. А ось електромагнітний може працювати від мережі або вмонтованого всередину генератора.

2. Конструкція: бувають задньо- і передньоприводні. Задні мають привід позаду спортсмена, простіші в обслуговуванні. Орбітрек передньоприводний в свою чергу більш масивний, оснащується важким маховиком й більш плавний у роботі.

3. Вага маховика: новачкам необхідно підбирати легші варіанти (до 8 кг), а ось професіоналам і людям з великою статурою підійдуть важчі варіанти (більше 10 кг).

4. Вага тренажера: щоб під час занять не виникало проблем і дискомфорту, варто обирати модель, що важча за вашу вагу приблизно на 20 кг.

5. Система управління: може бути ручною, де управління здійснюється ручкою, так і електронною, де всі налаштування знаходяться на електронному табло.

6. Довжина кроку: залежить безпосередньо від зросту спортсмена. Довжина кроку при 190 см повинна бути понад сорок сантиметрів, а до 170 см - до тридцяти сантиметрів.

Також варто звернути увагу і на власні параметри, зокрема - на вагу. Орбітрек до 150 кг навантаження підійде підліткам, чоловікам і жінкам середнього і початкового рівня фізичної підготовки. У разі ж, якщо планується професійне тренування або ваша вага значно більша - краще підбирати спеціалізовані тренажери, які підходять для важкоатлетів.

Домашній орбітрек: плюси та мінуси

Плюси

Відсутнє ударне навантаження на стопи, а значить тренажер підійде людям, у яких спостерігаються проблеми з колінами і суглобами;

Під час занять долучаються у роботу всі групи м'язів, завдяки чому тренажер замінить відразу кілька типів інвентарю;

Сучасні моделі дозволяють регулювати рівень навантаження та обирати програми тренувань, а значить підійдуть усім членам сім'ї;

Допоможе вирівняти поставу і є профілактикою викривлення хребта;

Активно покращує витривалість тіла і підвищує фізичні здібності;

Допомагає зміцнити не всі, а конкретні м'язи на тілі, роблячи на них особливе навантаження;

Ритмічні й швидкі вправи сприяють швидшому та активнішому позбавлянню від зайвої ваги;

Розширює об'єм легенів і покращує дихання;

Підходить для пампінгу;

Може бути використаний як тренажер для реабілітації та відновлення після травм.

Варто також відзначити, що купити орбітрек можна людям будь-якої вікової категорії. Він відмінно підходить для підлітків, дорослих, літніх чоловіків і жінок.

До мінусів можна віднести:

Високу вартість;

Гучність в процесі роботи;

Необхідність періодичного обслуговування;

Регулярну заміну пальчикових батарейок (у магнітного тренажера);

Можливу відсутність програм для тренувань.

Також варто відзначити, що орбітрек до 120 кг навантаження може не підійти для професійного спортсмена, чия маса тіла значно більша за вагову норму тренажера.

Основні вправи на орбітреку

Орбітрек електромагнітний забезпечує 3 основні фази тренування:

1. Розігрів: початкова фаза, яка займає не більше 15 хвилин тренування. Містить вправи на розтяжку, нахили, обертання, ходьбу. Розігрів проводиться як безпосередньо поза тренажером, так і на ньому, де використовується режим вправ без опору.

2. Основа: містить фіксовані навантаження. Вправи діляться на два блоки по 15 хвилин, і можуть складатися з рухів на будь-якій швидкості. Головна умова - частота серцевого ритму не повинна бути більшою за 75% від норми.

3. Розслаблення: остання фаза містить вправи, тривалість яких - не більше 5 хвилин. При цьому виключаються рухи з навантаженням, темп вправ поступово сповільнюється. Важлива частина - контроль серцевого ритму, який повинен прийти в норму разом з диханням.

Для того, щоб орбітрек складний був максимально ефективним, його необхідно використовувати на регулярній основі в комплексі з правильним харчуванням і повноцінним сном.