Як вибрати масажний ролик

Як вибрати масажний ролик

Перш ніж почати говорити про види масажних роликів для тіла, матеріалах, розмірах та інше, необхідно розібратися для чого взагалі вони потрібні. А для цього потрібно зрозуміти, що таке фасція і міофасціальний реліз.

Фасція - це сполучна тканина, що покриває органи, м'язи, судини, сухожилля. Пам'ятаєте білу тонку плівку на курячому філе? Це і є фасція. Вона складається здебільшого з колагену і забезпечує ковзання шарів відносно один одного. Еластична здорова фасція забезпечує свободу і легкість руху. Але з віком, від перенапруги, відсутність активності, під впливом травм, фасції можуть втрачати свою еластичність і працювати нерівномірно. З'являється скутість і хворобливі відчуття. Тому фасції потрібно регулярно масажувати.

Міофасціальний реліз - це комплекс вправ, спрямованих на опрацювання і розслаблення фасцій. В ідеалі це може зробити професійний масажист. Але не кожен може собі дозволити щоденний масаж у професіонала. А ролик для міофасціального масажу завжди доступний.

Види масажних роликів

Вибираючи валик для міофасціального релізу, перш за все слід звертати увагу на його жорсткість: для новачків рекомендують вибирати масажний роллер більш м'який, і поступово можна перейти на жорсткіші варіанти.

Масажний ролик використовують для опрацювання таких ділянок тіла:

Ролик для масажу може використовуватися не тільки самостійно, але і доповнювати спортивні тренування. Найчастіше роллер використовують для йоги, фітнесу або пілатесу. Ролик масажний для йоги або пілатесу нічим не відрізняється від ролика для самомасажу. Підходити до вибору варто виходячи з фізичної підготовки, мети масажу і можливих протипоказань.

Чим відрізняються між собою ролики для масажу

Перш за все вони відрізняються за розміром.

Також слід звертати увагу на матеріал, з якого виготовлений ролик для масажу.

EVA - етиленвінілацетат - легкий і пружний, ударостійкий, зносостійкий, легко витримує низькі температури (до -70°С). Роллери для масажу з EVA

EPP - екструдований поліпропілен - міцний, стійкий до деформації, легкий, добре відновлює форму, стійкий до перепадів температур і ультрафіолету.

Моделі з спіненого поліпропілену

EPE - спінений поліпропіленовий пластик - має відмінні характеристики: високий ступень відновлення після деформації, хорошу термостійкість, хімічну стійкість, легкість і водонепроникність

На що звернути увагу при виборі масажного ролика

Ролик для масажу повинен бути виконаний з пружного, антиалергенного, екологічного матеріалу, який легко миється, добре тримає форму і має високу зносостійкість. Ролик може бути гладким, ребристим або з шипами. Ребристі, а тим більше шиповані ролики, можуть з незвички викликати хворобливі відчуття, тому починати краще з гладких масажних роликів.

Які вправи можна виконувати з масажним роликом

Table roll - сядьте на підлогу, ноги прямі, ролик розташуйте під колінами. Упріться долонями в підлогу. Піднімаючи тіло вгору, прямими ногами прокочують ролик до щиколоток. Поверніться у вихідне положення, не торкаючись стегнами підлоги.

Присідання з витягнутою ногою під стіною - встаньте спиною до стіни, помістіть ролик між стіною і лопатками, витягніть одну ногу вперед і акуратно присідайте, прокочуючи ролик по стіні.

Планка в позиції на ліктях - варіація класичної планки, зап'ястя розташовуються на валику, рухайте його вперед / назад від зап'ястя до ліктя.

Мертвий жук - ляжте спиною на вертикально розташований валик для фітнесу. Руки знаходяться поруч з тілом, злегка зігнуті в ліктях. Піднімайте ноги, згинаючи їх у колінах під кутом 90°С.

З масажним роликом можна виконувати безліч тренувань. По суті, будь-яку звичну вправу можна ускладнити або урізноманітнити, використовуючи роллер для масажу.